Neem ik een rechtsbijstand apart ? En wat zijn de mogelijkheden ?

Waarom een rechtsbijstand onderschrijven en bij welke verzekeringsmaatschappijen ?

Ik bespreek hier de waarborg rechtsbijstand en de voordelen van het onderschrijven van deze waarborg. Deze waarborg kan veel betekenen voor het bedrijf en voor het wagenpark van het bedrijf.

rechtsbijstand 2

Kort gezegd dient deze polis om in bepaalde schadegevallen waar er betwisting mogelijk is, om uw belangen als bedrijfsleider te dekken. Dit kan tegenover een tegenpartij zijn, maar ook tegen uw eigen verzekeringsmaatschappij, waar u met bepaalde verzekeringspolissen klant bent.

 

De polis komt niet enkel tussen bij verzekeringsgeschillen, maar ook bij allerlei juridische conflicten.

Welke juridische  conflicten kunnen zich voordoen in het bedrijfsleven en op welke niveau’s. Hieronder enkele voorbeelden:

 1. bedrijfsvoertuigen
 2. bedrijfsleiders
 3. bedrijf
 4. personeel
 5. aansprakelijkheden van het bedrijf
 6. eigendommen van het bedrijf (gebouwen, goederen, voorraden)

Enkele voorbeelden van tussenkomst van dergelijke polis:

 • U bent slachtoffer geworden van een fout door een derde partij. Uw bedrijf lijdt hierdoor schade die u wilt terugvorderen. Er kan niet tot een compromis gekomen worden en uw belangen moeten verdedigd worden.
 • U wordt vervolgd voor een inbreuk op een bepaalde regelwetgeving en u hebt een advocaat nodig die uw belangen verdedigt. De rechtsbijstand betaalt deze erelonen en verdedigingskosten in deze zaak.
 • U hebt een probleem met de fiscus. Via de rechtsbijstand krijgt u een fiscaal expert ter beschikking.
 • U hebt een dispuut met een klant die de kwaliteit betwist van uw werken en er moet een deskundige worden aangesteld om uw factuursaldo te kunnen recupereren.
 • Enz….

Waar plaatsen we deze contracten ?

Ik ga meestal deze contracten plaatsen bij een onafhankelijke verzekeringsmaatschappij die hierin gespecialiseerd is. Dit is een belangrijk argument, gezien er geen belangenconflict kan zijn in bepaalde zaken. Indien bijvoorbeeld de Ba-uitbating polis bij maatschappij X is verzekerd en de rechtsbijstand is ook afgesloten bij deze maatschappij en er zou een geschil zijn met deze maatschappij, dan is er een risico dat er geen onafhankelijk advies wordt verleend aan de klant. Dit is een risico dat ik wil uitsluiten. Bij de onafhankelijke verzekeringsmaatschappij zijn de waarborgen ook uitgebreider dan bij de “klassieke” verzekeringsmaatschappijen. Op de Belgische markt zijn er een 4-tal gespecialiseerde verzekeringsmaatschappijen die onafhankelijk zijn.

De meest voorkomende waarborgen, die opgenomen zijn in een polis rechtsbijstand zijn de volgende, afhankelijk van de activiteit van het bedrijf:

 • burgerlijk verhaal
 • strafrechtelijke verdediging
 • burgerlijke verdediging
 • administratief recht, sociaal recht, fiscaal recht, arbeidsrecht
 • contractuele geschillen
 • all risk voertuigen

Je kan gebruik maken van deze polis en je moet niet wachten op een claim om gebruik te maken van deze polis !!!

De premie wordt bepaald op het aantal personeelsleden, omzet, activiteit van het bedrijf.

Dit vind ik persoonlijk een aanrader en zeer nuttige polis, gezien er een enorme administratieve wetgeving is waarop een bedrijfsleider moet letten en fouten zeer vlug gemaakt zijn.

Bij vragen, contacteer mij via mijn contactpagina.

Groetjes de verzekeringsgoochelaar.

Kris Rottiers