Burgerlijke aansprakelijkheid onderneming !!! Nuttig of niet ?

In dit artikel bespreek één van de moeilijkste maar wel één van de meest belangrijkste verzekeringen voor een bedrijf. Een bedrijf leeft zoals ik al in mijn vorige artikels heb vermeld en maakt dan ook veel kans om ergens voor aansprakelijk gesteld te worden. Dit is een polis die op maat wordt afgesloten, wat neerkomt dat er rekening dient gehouden te worden met de activiteiten, omzet, speciale activiteiten van de onderneming, etc.

ba-uitbating 2

Een onderneming neemt meestal deze verzekering omdat deze de vergoeding ten laste neemt die de onderneming vermoedelijk moet betalen bij een schadegeval waarvoor deze aansprakelijk wordt gesteld. U vraagt zich misschien af wat het nut is van deze verzekering. Het kan zijn dat een bedrijf aansprakelijk gesteld wordt voor een claim die veel groter is dan het activa van de onderneming zelf. Dit komt meer voor dan men denkt en indien dit het geval is en er is geen dergelijke polis afgesloten komt de toekomst van het bedrijf in gevaar.

 

Je kan dit bekijken als de familiale verzekering van uw bedrijf

Waaruit bestaat deze verzekering nu ?

Deze bestaat uit meestal de volgende 4 luiken:

  1. Ba-uitbating of bedrijfsaansprakelijkheid
  2. Ba na levering of de producten en dienstenaansprakelijkheid
  3. Ba toevertrouwde goederen
  4. Rechtsbijstand

Hier ga ik niet dieper op ingaan gezien dit ons te ver zou brengen. Indien u hierover vragen hebt, contacteer mij dan op de gekende gegevens.

 

Wat dekt deze verzekering ?

Onthoud dat deze verzekering enkel de extra-contractuele aansprakelijkheid dekt. Dit houdt in dat er in het kader van een schadegeval sprake moet zijn van  de volgende 3 begrippen:

  • fout
  • schade
  • oorzakelijk verband tussen de fout en de schade

Ik hoor u dan zeggen wat met de contractuele aansprakelijkheid. Deze is meestal uitgesloten in deze polis. Dit houdt in dat de aansprakelijkheid die ontstaat door een overeenkomst, geschreven of stilzwijgend en waar de onderneming deze niet nakomt of niet goed uitvoert, niet is gedekt.

Verschillende dekkingslimieten

Zoals hierboven vermeld zijn er ook verschillende dekkingslimieten van toepassing die kunnen onderhandeld worden. Dit gaat meestal van 1.250.000 € tot 7.500.0000 € per schadegeval.

Voor rechtsbijstand en toevertrouwde goederen wordt er gewerkt tussen de 10.000 € en 125.000 €. Ik raad dan ook aan bij het afsluiten van deze polis om dit te koppelen aan voldoende risicomanagement samen met het bedrijf om deze polis correct te kunnen afstemmen op eventuele schadegevallen. Er kan ook nog gewerkt worden met bijkomende clausules en vrijstellingen per luik, maar hier ga ik niet dieper op in gaan. Het is de bedoeling dat het hoofdprinicpe is begrepen en voor meer vragen aangaande deze materie kan u mij steeds bereiken op de gekende gegevens.

 

Ik hoop dat u er iets hebt van opgestoken.

Veel groetjes vanwege de verzekeringsgoochelaar.

Op de hoogte blijven van recentere artikels. Schrijf u in op mijn nieuwsbrief !!!